De hade en tomt och en svärson. Svårare än så behöver det inte vara när man går i husbyggartankar. Resten är så att säga historia, en väldigt inspirerande och ödmjuk historia. Följ med hem till Elisabeth och Bosse och läs deras husbyggarberättelse: – Vi hade tänkt klart hur vi ville ha det långt innan vi hittade tomten, säger Elisabeth.

Fakta

Boarea
Byggnadsarea
Antal sovrum 

254 kvm
161 kvm
4 st

Det lilla, lokala husföretaget

Låt oss ta det från början. Det började med att de köpte en tomt belägen vid en liten sjö. Omgivningen var inte bara vacker, den var också tyst och lugn, precis vad de hade längtat och letat efter. Svärsonen hade dessutom hört talas om det lilla husföretaget Bimab-Villan.

Enkel skissritning

Men låt oss backa bandet. Innan paret bestämde sig för husföretag tog de kontakt med en byggnadsingenjör som gjorde en ritning utefter de idéer de hade och moodboards de skapat. Alla tankar de samlat på sig under många år skulle nu kanaliseras ut i ett verkligt hus. Sedan kontaktade de fem byggföretag och gick vidare med tre av dem.

– När vi hade träffat Bimab-Villan minns jag att vi sa något i stil med; hoppas att de ligger rätt i pris för de verkar så bra, minns Elisabeth.

Till deras stora glädje gjorde de det. Tillsammans med Bimab-Villan utvecklade de sedan ritningen till perfektion. Att huset var alldeles stort från början var ett medvetet val. En del av processen var att krympa det till önskad storlek utan att göra avkall på för många av deras ursprungstankar.

Ställde rätt frågor

En av de saker de fastnade för med Bimab-Villan var att de ställde rätt frågor. Bosse minns att Henrik på företaget i ett tidigt stadie sa något i stil med; vi bygger aldrig det kunden vill ha, om vi inte vet att vi kan bygga det kunden vill ha. Därför var det en hel del frågetecken som rätades ut under processen, bland annat det om det slipade och behandlade betonggolvet paret ville ha.

– Vi fick vårt betonggolv till slut, men inte förrän det var säkerställt att det verkligen skulle bli bra. Det säger ganska mycket om dem, det är sådana de är, engagerade, och det går att lita på dem.

Inte tillval, utan val

Alla som någon gång har byggt ett hus vet hur tidskrävande och jobbigt det kan vara att göra alla tillval. Bosse och Elisabeth förstår inte frågan. De har vetat i 15 år vilka val de skulle göra. För dem handlade det heller aldrig om tillval, det var kort och gott val.

– För oss är detaljerna viktiga för helheten, därför är vi noga med vad vi väljer. Det betyder inte att en kran behöver vara från ett exklusivt märke, för oss handlar det enbart om att känslan är den rätta. I det här huset är inget placerat någonstans av en tillfällighet, det är noga genomtänkt från början.

Var förberedd

Deras upplevelse av samarbetet med Bimab-Villan är att allt fungerade väldigt bra. Inte bara det byggtekniska och relationerna utan också de små detaljerna. Som att det varje dag var städat och snyggt på byggarbetsplatsen. När paret ska sammanfatta Bimab-Villan med tre ord enas de till slut om; noggrannhet, professionalitet och omtanke.

– Om vi ska skicka med något råd till framtida husbyggare så är det att vara förberedda. Tänk igenom allt i stort och smått. När processen väl är i gång går det fort. Gör en enkel ritning själva, det är en bra hjälp och kan fungera som ett diskussionsunderlag med husföretaget.